מועדונית משפחתית "הדר" - בית חם לילדים במצוקה באשקלון

מועדוניות •

מועדונית הדר מהווה אחד מתוך 8 מועדוניות משפחתיות ברחבי אשקלון אשר פועלים בשיתוף ותמיכה של קרן אשקלון.

המועדונית הוקמה בשנת 1983. מועדונית הדר ממוקמת בשכונת עתיקות, ברח' אפריים צור באשקלון בתוך מבנה אשר בבעלות עיריית אשקלון.

למועדונית מגיעים 15 ילדים בכל יום לאחר יום הלימודים בביה"ס וזוכים לבית חם, אוהב, תומך ודואג עד השעה 19:00 בערב.

הילדים מומלצים ליטול חלק בבית החם מלשכת הרווחה בעירייה ודרך המלצה של עובדות סוציאליות אשר מאמינות כי הבית יסייע לשפר את חייהם של הילדים ויפרידם מהאווירה הביתית ומשפחתית אשר פוגעת בילדים.

במועדונית כיום יש כשליש ילדים עולי אתיופיה, שליש ילדים עולים מחבר העמים.

ילדים אשר מצטרפים לתוכנית בדרך כלל ממשיכים עד סוף התוכנית בתום כיתה ו'.

הנוכחות בבית החם בראש ובראשונה מרחיקה את הילדים מהרחוב, אלימות, שימוש בסמים, פגיעה פיסית ותפקוד הורי לא תקין. כל משפחות הילדים לא רק במצוקה כלכלית קשה מאוד, אך גם בעלי בעיות אלימות, שימוש בסמים, עבירות עם החוק, ושרידות יום-יומית.

תוכנית לוח זמנים יומי כוללת סיוע בהכנת שיעורי בית והכנה למבחנים, ארוחת צהריים חמה, פעילויות עצמאיות (מחשב, צפייה בסרט, קריאת ספר, ציור ויצירה, משחק קופסא), הפסקה בחצר, פעילות מרכזית קבוצתית של המופעל על ידי המדריכה, פעילות עם מורה חיילת או עם אם הבית, ארוחת ערב. המועדונית מארגנת מסיבות בחגים, ומספר אירועים שנתיים כגון בפורים, חנוכה, ובכל יום הולדת של כל ילד. המועדונית מפעילה "פעילות קיץ" בחודש יולי, אשר כוללת טיולים והשתתפות של הילדים בחוגים ו/או חוויות מחוץ למועדונית.

את המועדונית מרכזת ומפעילה המדריכה גלית בבאי, אשר נמצאת במועדונית למעלה משש שנים, לגלית תואר במדעי החברה. גלית אחראית לשלומם של הילדים בתוך המסגרת, על פעילות המועדונית, יצירת תוכן חדשני והעברתו לילדים. במועדונית "הדר" אם הבית היא צביה זגורי, בעלת ניסיון של 15 שנים כאם בית במועדוניות, צביה דואגת ל- 2 ארוחות בכל יום, ניקיון המועדון,סיוע בהכנת ש"ב, הצרכים השוטפים ומתן אהבה ותמיכה לילדים. מעת לעת למועדונית מצוותת מורה חיילת אשר מצטרפת לפעילות התוכן של המועדונית. כעת קרן אשקלון יזמה כי סטודנטים אשר יזכו במלגות לימודים יצטרכו להקדיש מספר שעות שבועיות להתנדבות במועדונית.

המועדונית שומרת על קשר רציף עם הורי הילדים אשר כולל: ביקור בביתו של הילד וחדרו, מפגשים עם הורים במועדונית, השתתפות הורי הילדים במסיבות יום ההולדת, אסיפות הורים, מסיבות שנתיות בחגים (יום המשפחה, חנוכה, מסיבת סיום), שיחות טלפוניות שוטפות, וידוא הגעה יומי של כל ילד, קשר מתמיד עם עובדת הסוציאלית של משפחת הילד. מידי פעם מתנדבים משתתפים בפעילות, בשנה שעברה סניף בנק לאומי מקומי בחר לשלוח 2 מעובדיו פעם כל שבוע למספר שעות לפעול עם הילדים ואף תרם מספר תרומות לצרכים מסוימים.

תקציב השוטף של המועדונית אשר מכוסה דרך קרן אשקלון, מורכב מ:

  • עלויות מזון
  • ציוד מתכלה
  • המבנה: מוענק לשימוש פרטי ללא עלות מעיריית אשקלון.
  • עלויות אחזקה שוטפות: חשמל, טלפון, ארנונה
  • משכורות חודשיות (כולל ביטוחים ועלויות מעביד)
  • הוצאות כלליות והפעלות מיוחדות

המבנה מורכב מחדר פעילות אחד, שירותים, מטבחון קטן וחצר אשר מוקפת בגדר. קרן אשקלון שיפצה בשנה שעברה את השירותים של המועדונית. למבנה תרמו משפח' אנישבסקי דרך קרן היסוד לפני למעלה מ 10 שנים. המועדונית נמצאת בלב הרחוב אפריים צור בשכונת עתיקות.

צרכים של המועדונית – מתרומות:

  1. שיפוץ החצר והכניסה
  2. מתקני מטבח
  3. ציוד לפעילות שוטפת
  4. עלויות הפעלות העשרה - חוגים

רקע כללי – המועדונית המשפחתית

המועדונית המשפחתית מיועדת לילדים בסיכון גבוה בקרב העולים והאוכלוסייה הותיקה כאחד אשר לכל הילדים בעייה בתפקוד ההורי, דבר המשפיע על תפקודם הרגשי, ההתנהגותי, החברתי והלימודי של הילדים. אוכלוסיית היעד מאופיינת בעיקר ע"י הרקע המשפחתי של הילדים. תפקידה של המועדונית המשפחתית הוא להעניק מסגרת חינוכית חיובית ובונה לילדים שבית הוריהם אינו מסוגל להעניק.

· למועדונית תפקיד משקם ומונע: עליה להביא לשיפור במצבם של הילדים שתפקודם לוקה, וכן למנוע את נשירתם של הילדים בעתיד והדרדרותם לשולי החברה.

· כדי להשיג מטרות אלה המועדונית מתייחסת לכל התחומים הנוגעים לילדים: התחום הפיזי, הנפשי, האינטלקטואלי והלימודי, הפעילות במועדונית מכוונת להקנות ערכים, הרגלים, מושגים ומיומנויות בסיסיות ההכרחיים להתקדמותם של הילדים בביה"ס ולשילובם בחברה, וכל זאת כמסגרת בית חם ותומך.

מטרות מרכזיות של פרויקט המועדוניות:

1. להקנות בית חם, הרגלים נכונים וסביבה תומכת לילדים בסיכון גבוה.

2. לצמצם פערים לימודיים וחברתיים בקרב אוכלוסייה זו.

3. להעשיר את עולמם ואופקיהם של הילדים.

4. להקנות הרגלים ונורמות חיוביות בקרב אוכלוסייה בשכונות במצוקה שמשון, גבעת ציון, רמת אשכול.